Jump to content
HWBOT Community Forums

Asus Maximus IX Apex and Coffee Lake Cpu's !


Recommended Posts

On 4/2/2021 at 11:07 AM, m0nsky said:


Are you sure about this? I assumed this bios had no lock for future flashing in place, but still needed to bypass the lock for getting it running first. (shorting or grub)

I could be wrong so would love to get some clarification on this, might revive my Apex IX and grab a 9900K from somewhere.

Edit
Gave it a try and doesn't seem to be working on an unmodified board. Flashback doesn't start. The disk drive blinks for a second then stops.

I first flashed with flashback and somehow broke it. CH341a is a cheap BIOS programmer with a tool called flashrom that worked.

Link to comment
Share on other sites

Asus released 2603 Beta Version

-Add Resizable BAR support for Nvidia RTX 30 series cards to potentially deliver more performance to gamers in select titles.

Hopefully Dsanke can port it soon!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/7/2020 at 7:09 PM, davidm71_2 said:

Just updated the microcode on the Apex IX Dsanke 2301 rom for 906-EC to version D6 from version CA. Sorry I only updated one microcode for my 9700K but I think it should work on the 9900K as well. Also may have removed the Asus Bios-Lock. Just flashed and can confirm its a working rom:

http://www.mediafire.com/file/0ydhw2ruesg7y6q/ROG-MAXIMUS-IX-APEX-ASUS-2301-D6-Unlock.7z/file

 

d6mc.jpg?raw=1

I try this but not working. 

Bios flashback - not working.

EZ - not working. 

What is the right procedature? 

I have to use this method: https://www.win-raid.com/t3908f16-GUIDE-Grub-Fix-Intel-FPT-Error-or-BIOS-Lock-Asus-Other-Mod-BIOS-Flash.html ?

And no HW mod to BIOS chip needed? I think it is only about flashing the BIOS named M9A.cap :) 

THX a lot

Link to comment
Share on other sites

On 3/14/2021 at 9:19 PM, Karel648 said:


I have the same problem with Asus ROG Maximus IX Extreme. Please help


 

You dont have to join any pads on Maximus 9 Extreme, just use CH341A programmer and connect it through JSPI connector (above JSPI you have 3 pins to choose which chip you want to flash, if you connect to each other left and middle pin you can flash 1st bios chip and if you connect middle and right one you can flash second chip). Try this bios: https://disk.yandex.ru/d/O6a5jdcdXaQKGg (supports every cpu, even 9900k with HT). Of course after flashing just unconnect every cable (especially the bios switch one)

Edited by Uno132
Link to comment
Share on other sites

Friends, I have a little problem. I wanted to change the bios image, dump the asus boot logo and repainted it, added a couple of small images in photoshop. The size and weight of the file turned out to be the same as before, but the program says that it should be smaller. I compressed the image, flashed the bios with the new image, and put it on a flash drive. I renamed the bios to creative. rom and used flashback to install a new bios, but there is no picture. Then I took another picture, even smaller, and it also did not appear. Next, I just took a picture from the anime and intel inside and the picture appeared. This is some kind of randomness. Who knows what the problem might be? One image loads, the other does not, although both of them weigh less than the stock asus logo. I just wanted my custom logo
1st pic - stock 
2nd pic - 496kb
3rd pic - random anime pic
APEX IX (2301 dsanke) + 9700k + 3200c16 (Hynix A-die)rbtagXRZ5s8.thumb.jpg.45400adef58cc6c36abfb3896ee0c380.jpg

anime-anime-girls-blue-hair-blue-eyes-short-hair-cartoon-Re-Zero-Kara-Hajimeru-Isekai-Seikatsu-Rem-Re-Zero-cleavage-bra-mouth-AMD-bikini-top-white-bra-mangaka-302134.jpg

pizdatoelogo.bmp huetaaaaaa.bmp

Edited by kwx47
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
6 hours ago, Andreat85 said:

Hi guys,

there is TURBO V version for XP ?

Thanks a lot

I'm pretty sure that i used the same version for all OS.  With xp however, on some of the coffee lake bios, the multi won't go passed whatever is set in bios.  In that case, you need to set multi high in bios, then boot in with slow mode.  Once in windows you can lower multi or raise it, but can't exceed what was set in bios.

Link to comment
Share on other sites

On 5/30/2021 at 6:57 PM, Mikecdm said:

I'm pretty sure that i used the same version for all OS.  With xp however, on some of the coffee lake bios, the multi won't go passed whatever is set in bios.  In that case, you need to set multi high in bios, then boot in with slow mode.  Once in windows you can lower multi or raise it, but can't exceed what was set in bios.

Thanks Mike!

I'm using 0094 bios with a 9600KF and if i set multi in BIOS than is setting also in XP. It's strange perhaps, 3dmark01 start but than It blocks during loading first bench. I try @ 4.8-5.0ghz, nothing. If i start the bench @ default (4.3ghz) works fine. I don't understand where is the problem. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Andreat85 said:

Thanks Mike!

I'm using 0094 bios with a 9600KF and if i set multi in BIOS than is setting also in XP. It's strange perhaps, 3dmark01 start but than It blocks during loading first bench. I try @ 4.8-5.0ghz, nothing. If i start the bench @ default (4.3ghz) works fine. I don't understand where is the problem. 

did you enable the option in the bios?  I think it's called extreme tweaking or something like that. 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Mikecdm said:

did you enable the option in the bios?  I think it's called extreme tweaking or something like that. 

 

Yes, i enable EXTREAME TWEAKING option and also TURBO BOOST MODE...now seems to work, no stop during bench 01. To try with single stage and Cascade.  Seems 9600KF is no good...Required 1.45v for 5ghz with AIO cooling.

Link to comment
Share on other sites

I have an apex 9 with 9900KF. I was benching my GTX 750 on DICE and out of nowhere the MB started to smoke. Should I replace the transistor or just pull it out and the board will work properly? If I have to replace it, do you have any idea what kind of transistor it is? Thanks

IMG_20210605_091943.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 7/3/2021 at 5:59 PM, dhedy said:

can this mod work for win 11 with i7 9700kf ??

There isn't Windows 11 released yet, but I'm sure, if your stuff can work with Win10, it can work with 11 and 12 too 😜

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
On 7/2/2021 at 6:28 AM, ducegt said:

I have also successfully flashed 2603 and have rebar working. 👊 dsanke

Has anyone tested this setting with RTX card?

Nvidia said you should use 10th or 11th Gen CPU with RTX 30 series card to work with.

Will ReBAR work with Coffee Lake?

Quote

After you’ve updated all your components and installed our Game Ready Driver, you can verify Resizable BAR is working on your system by opening the NVIDIA Control Panel.

nvidia-geforce-rtx-30-series-resizable-b

Edited by AlexRay
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...