Jump to content
HWBOT Community Forums

Recommended Posts

Posted (edited)

Guys anyone else having problems running SLI on legacy cards ? I have been trying to get SLI x2 on GTX 580s for 3 days  same video cards , same bios. Used to work on z-390  and x299 but now on Z-490 i cannot get SLI working on gtx 580s :( . Any idea , help will be greatly appreciate it. Things i have tried fresh windows 10 latest 2004 install and updated  , fresh windows 8.1 install and updated and same for windows 7 and windows xp , every OS is updated and nothing , also tried 8 different sli bridgws 2 brand new ones never used , no SLI option on nvidia control panel. Tried latest drivers 391.35 and older 390xx - 388xx and no go , no SLI is working on Apex xii z-490 on this legacy gtx 580 video cards. Installed latest mobo bios 0607 , also tried 0055 and still cannot activate sli :( , i stop

 

 

22.png

Edited by chispy

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was trying to run TurboV Core from first post on Asus Prime Z490-A, but no matter what, it dies with a message "Please install Intel MEI Driver from ASUS SUPPORT DVD" (caps preserved). Anyone has an idea what might be going on? I tried a couple OS-es, seems like mobo is not supported, but I never saw TurboV Core as being Apex-only.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 hour ago, phobosq said:

I was trying to run TurboV Core from first post on Asus Prime Z490-A, but no matter what, it dies with a message "Please install Intel MEI Driver from ASUS SUPPORT DVD" (caps preserved). Anyone has an idea what might be going on? I tried a couple OS-es, seems like mobo is not supported, but I never saw TurboV Core as being Apex-only.

lol and what about to do what the error message wants from you ...  can you please instal the intel ME drivers ?? if  you dont have particular DVD ill bet you can download from manufacturer pages ;)

Edited by davestarrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

you can change tXP and PPD in mem timings and to your second question .... SP is silicon quality prediction value ... you cant change it :D how much SP do you have ? and cooling s obvious

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, davestarrr said:

you can change tXP and PPD in mem timings and to your second question .... SP is silicon quality prediction value ... you cant change it :D how much SP do you have ? and cooling s obvious

 

 

Oh damn, thanks a BIG quality of life improvement! Thanks for the info.

 

 

 

 

I have SP71

 

I believe someone mentioned that the SP would sometimes be inaccurate with a new bios / cpu install.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, davestarrr said:

lol and what about to do what the error message wants from you ...  can you please instal the intel ME drivers ?? if  you dont have particular DVD ill bet you can download from manufacturer pages ;)

you must be trolling me or you spent too much time with Dziarson lol

of course I did that, all drivers are installed

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/29/2020 at 4:16 AM, str8_an94baller said:

 

Oh damn, thanks a BIG quality of life improvement! Thanks for the info.

 

 

 

 

I have SP71

 

I believe someone mentioned that the SP would sometimes be inaccurate with a new bios / cpu install.

Update bios ;)
Reset SP/coolerscore = install new cpu

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, str8_an94baller said:

flash the same bios over?

Or a newer one :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone been able to get XP 64Bit to work? Have been on XP 32bit without issue, but have yet to get 64Bit working. 

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/31/2020 at 12:06 PM, keeph8n said:

Has anyone been able to get XP 64Bit to work? Have been on XP 32bit without issue, but have yet to get 64Bit working. 

Unfortunately no , there are a lot of files that need to be moded for xp 64bit to work on z490. I talked to BigBlock ( Brady ) and some other people and until we get ascpi.sys  ,  ahci  and some other moded files for xp64bit it won't work , let's hope someone in the winraid forums can help with this. For me xp 32bit is working for all 3d except for 3dmark01 as it hangs on the splashcreen and goes into weird colors and get stuck there to infinity

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just got my z490 Apex, is 0088 the best bios so far? Anyone confirm if it allows over 2v vdimm without LN2 mode enabled?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Midnight703 said:

Just got my z490 Apex, is 0088 the best bios so far? Anyone confirm if it allows over 2v vdimm without LN2 mode enabled?

I think people mainly download 0088 just for the tXP and PPD without the need for memtweakit.

 

I will check the vdimm limit for you real quick.

 

What kits are you planning to use >2v on? Without extreme cooling?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good to know! I like the habe the flexibility of going over 2v on memory (not core) for mem OC. Not totally necessary but a nice option to have.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Midnight703 said:

Just got my z490 Apex, is 0088 the best bios so far? Anyone confirm if it allows over 2v vdimm without LN2 mode enabled?

iirc it does, but I don't normally need to run over 2v Vdimm for any of my kits. Can check when I return home.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I actually just flashed my bios to it to check it out and can confirm it does allow over 2v vdimm, up to 2.4v. I appreciate it. Gonna check out bios 0055 as well to see which is better.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey hwbot forums folks, I'm sorta new on here

this is my current setup, intended for 24/7:
2142866217_4800-c17_17_37_1t-3000.thumb.png.1737c4b6b6261713fd67335155ea0949.png

  • anything I can improve on, maybe Apex specific (apart from ppd 0)?
  • you reckon 1.43 Vcore under load will degrade noticeably or is it fine for Intel 14nm++++?
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@skullbringer Maybe see if you can tighten some of the other subtimings more.

I'm able to push 4666 17-17-17-28 280 on a z390 dark (albeit my current memory isn't good enough to push that daily) with twr 10, twcl 14, twrrd_sg/dg 26/21, and lower trtp and tcke.

I don't know if twcl 14 is possible above 4666 ratio and tcl 17, as my memory and board can't push it. The other timings should be doable, though.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Sparky's__Adventure said:

@skullbringer Maybe see if you can tighten some of the other subtimings more.

I'm able to push 4666 17-17-17-28 280 on a z390 dark (albeit my current memory isn't good enough to push that daily) with twr 10, twcl 14, twrrd_sg/dg 26/21, and lower trtp and tcke.

I don't know if twcl 14 is possible above 4666 ratio and tcl 17, as my memory and board can't push it. The other timings should be doable, though.

thanks for the input! I needed trtp 9 for stability beyond 800% hci, but I will definitely give the others a try

are you running cr 1t or 2t? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...