Jump to content
HWBOT Community Forums

How to add unsupported cards


elmor
 Share

Recommended Posts

Register E6 should be able to go above 100mV, just that by default afterburner is limited to this value using the GUI.

 

Yes I know it, thanks.

 

Do you know how to add these registers in VoltageObjectInfo table?.

 

I think that it can be done by adding some thing like that:

 

52 00 03 01 01 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00 04 00 24 00 00 04 00 00 00 80 10 00 00 00 00 00 39 03 00 80 00 00 9D 03 00 00 10 00 B6 03 00 80 10 00 1A 04 05 03 12 00 08 96 60 00 00 00 00 00 E6 00 XX 00 FF 00 05 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00

 

For voltage offset, E6 + XX voltage offset.

 

But I have tested it and it isn't working. Maybe because the 08 96 60 values are wrong.

I have a 380 saphire nitro with a 81022 controller, and I think that these values 08 96 60 are only for Asus controller: https://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/R9_380X_Strix/4.html , https://www.techpowerup.com/vgabios/177957/asus-r9380x-4096-151104.

or ir3565b.

 

Any ideas?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Yes I know it, thanks.

 

Do you know how to add these registers in VoltageObjectInfo table?.

 

I think that it can be done by adding some thing like that:

 

52 00 03 01 01 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00 04 00 24 00 00 04 00 00 00 80 10 00 00 00 00 00 39 03 00 80 00 00 9D 03 00 00 10 00 B6 03 00 80 10 00 1A 04 05 03 12 00 08 96 60 00 00 00 00 00 E6 00 XX 00 FF 00 05 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00

 

For voltage offset, E6 + XX voltage offset.

 

But I have tested it and it isn't working. Maybe because the 08 96 60 values are wrong.

I have a 380 saphire nitro with a 81022 controller, and I think that these values 08 96 60 are only for Asus controller: https://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/R9_380X_Strix/4.html , https://www.techpowerup.com/vgabios/177957/asus-r9380x-4096-151104.

or ir3565b.

 

Any ideas?

 

08 most definitely should be the controller I2C address. I'm not sure what 96 60 is supposed to be, could be setting register 0x96 = 0x60. But I don't know how that would relate to E6, especially if this VGA bios is not for a card with NCP81022. You wouldn't have to have access to something that is able to sniff i2c? Logic analyzer, bus pirate or arduino for example?

 

You could try changing to 20 E6 10 and see if you get 100mV offset.

Link to comment
Share on other sites

08 most definitely should be the controller I2C address. I'm not sure what 96 60 is supposed to be, could be setting register 0x96 = 0x60. But I don't know how that would relate to E6, especially if this VGA bios is not for a card with NCP81022. You wouldn't have to have access to something that is able to sniff i2c? Logic analyzer, bus pirate or arduino for example?

 

You could try changing to 20 E6 10 and see if you get 100mV offset.

 

Thanks for the help. I will try with 24 E6 XX.

 

I don't have any thing to sniff I2C, but I can get I2C values with aida64:

 

[ ATI I2C Device GPU #1 / B06-D24 ]

 

0000 FF 80 17 7F FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF ...............

0010 00 FF FF FF FF FF FF FF FF B0 FF FF FF FF FF FF ................

0020 22 00 FF FF 00 18 A8 FF FF FF FF FF FF FF FF FF "...............

0030 FF FF FF FF FF FF FF FF 01 00 FF FF FF FF FF FF ................

0040 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF 64 FF FF FF FF 55 ..........d....U

0050 FF 46 00 64 FF 10 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .F.d............

0060 FF FF FF FF FF FF FF FF 2C FF FF FF FF FF FF FF ........,.......

0070 FF FF FF FF FF FF FF FF 00 00 00 00 00 00 FF FF ................

0080 FF FF FF FF FF FF FF FF E9 FF FF 3F F0 00 FF FF ...........?....

0090 FF FF FF FF FF FF 64 FF FF 1A 22 03 FF FF FF FF ......d...".....

00A0 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF ................

00B0 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF ................

00C0 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF ................

00D0 00 01 00 03 50 02 00 FF FF FF 01 FF FF FF FF FF ....P...........

00E0 FF 00 00 02 03 03 00 3D FF FF FF FF FF FF FF FF .......=........

00F0 FF FF FF 68 FF FF FF 0A BC 9C FF 07 FF 0F FF FF ...h............

[ ATI I2C Device GPU #1 / B06-D24 ]

 

0000 FFFF 2F80 7E17 FF7F FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0010 6F00 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF 4CB0 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0020 6022 0000 FFFF FFFF 0000 0018 00A8 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0030 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF 0001 0000 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0040 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF 0064 FFFF FFFF FFFF FFFF 0055

0050 FFFF 0046 0000 0064 FFFF 0010 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0060 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF 012C FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

0070 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FB00 0000 2D00 4600 5000 3B00 FFFF FFFF

0080 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF D2E9 FFFF FFFF 013F A2F0 0000 FFFF FFFF

0090 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF A364 FFFF FFFF 001A 1022 8103 FFFF FFFF FFFF FFFF

00A0 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

00B0 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

00C0 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

00D0 E200 8E01 3400 5603 BA50 2C02 9F00 FFFF FFFF FFFF 6201 FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

00E0 FFFF 6800 D500 B002 A103 CA03 7E00 003D FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF

00F0 FFFF FFFF FFFF 0368 FFFF FFFF FFFF 810A F5BC F29C FFFF 5807 FFFF 1D0F FFFF FFFF

 

This seems to be an Asus I2C dump for a 380: Guru3D.com Forums - View Single Post - Third party Graphics Card hardware database

 

I'm not using an Asus bios but Asus bioses seems to be the only bioses that have these values related to the voltage controller.

 

This is the Asus VOI:

 

52 00 03 01 01 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00 04 00 24 00 00 04 00 00 00 80 10 00 00 00 00 00 39 03 00 80 00 00 9D 03 00 00 10 00 B6 03 00 80 10 00 1A 04 05 03 12 00 08 96 60 00 00 00 00 00 14 00 2A 00 FF 00 05 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00

 

This is my sapphire VOI:

 

40 00 03 01 01 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00 04 00 24 00 00 04 00 00 00 80 10 00 00 00 00 00 39 03 00 80 00 00 B6 03 00 00 10 00 CF 03 00 80 10 00 4C 04 05 07 0C 00 0E 00 00 00 00 00 00 00

 

The Asus VOI is adding these values:

 

05 03 12 00 08 96 60 00 00 00 00 00 14 00 2A 00 FF 00

 

According to this kizwan's guide Hawaii Bios Editing ( 290 / 290X / 295X2 / 390 / 390X ) - Page 316

 

05 is relted to VDDGXF (apparently is like VDDC in Tonga), 03 is related to an I2C voltage, 12 is usSize,

 

08 is ucVoltageRegulatorID, 96 is ucVoltageControlI2cLine, 60 is ucVoltageControlAddress, 00 is ucVoltageControlOffset, 00 is ucVoltageControlFlag (maybe is it 01?, NCP81022 seems to be using two byte data according to the I2C dupm), 00x3 ulReserved,

 

14 is a register but I don't know what it is, 2A the value for the register.

 

It seems that these values aren't related to i2c bus or i2c addredd: Hawaii Bios Editing ( 290 / 290X / 295X2 / 390 / 390X ) - Page 316

 

Edited: I have tested with 05 03 12 00 10 08 24 00 01 00 00 00 E6 00 02 00 FF 00

 

And it is not working, I have tested with 10 to the ID because I see here: Linux/drivers/gpu/drm/radeon/atombios.h - Linux Cross Reference - Free Electrons ,that VOLTAGE_CONTROL_ID_NCP81022 is 0x10.

 

I will test to 05 03 0C 00 24 E6 02 00 01 00 00 00

 

Edited: I have tested with 05 03 12 00 10 96 48 00 (01&00) 00 00 00 E6 00 02 00 FF 00 and it isn't working

 

I have tested 48 because I2C address is 24 = 0010 0100 --> 0100 1000 = 48, you know. And 96 because it's used on every controller.

Edited by mynm
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

elmor If you get a second can you take a look please ? :) Been trying to get it to work with GTX 970 Asus Strix ( Digi+ ASP1212 ) , v1b6 has a profile for it but its not changing or reading anything for some reason ? If i try Asus GTX980 DC2 (looks like same Digi+ ASP1212 controller) profile it gets a reading from monitoring and will let change voltage , however nor gpu-z nor MSI AB monitoring will report a voltage increase , still shows 1.20v all the time . And on device scan it instantly disconnects from USB for some reason and then reconnects , puzzled with that card ...

Thank you , attached log file and screenshot bellow :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...